Pijaca ili dostava, pet razloga ‚‚za“ i ‚‚protiv“

Pre deset godina bila sam opterećena organskom hranom. Imala sam svoje dobavljače koji su mi jednom nedeljno donosili hranu do vrata. Imala sam bolesnog sina i mislila da će hemijski netretirane ili minimalno tretirane namirnice doprineti njegovom ozdravljenju. Posle svega, mogu da tvrdim da mi je dostava namirnica na kućnu adresu u tom periodu pomogla u organizaciji dnevnih obaveza.

U početku sam bila skeptična. Pitanja koja su mi se stalno vrzmala po glavi bila su:

  • ‚‚Da li će mi doneti sve što sam tražila?”
  • ‚‚Da li će me prevariti za kvalitet, kilažu i cenu?”

Posle prvih nekoliko dostava opustila sam se, stekla poverenje u dobavljača i vremenom se potpuno oslonila na takav način kupovine. Tome je doprinelo i okruženje u kojem nije bilo pijace ni piljare u blizini.

Kako vreme prolazi, tako je prirodno da se i čovek menja, prilagođava i bira i stvara nove navike u skladu sa načinom života. Kod mene se mnogo toga promenilo od pre deset godina. Moj sin nije više tu, promenila sam adresu, dobila sam još dve ćerke, a organsku hranu sam prestala da kupujem kad sam izgubila poverenje u dobavljače. Učinilo mi se u trenutku da je cena od sedamsto dinara preterana za kilogram jabuka i jednu glavicu karfiola! I to 2014. godine, kada sam rodila treće dete. Eto kako jedan nesmotren potez može da naruši godinama građen odnos! Da ne pričam o tome da sam tada počela da sumnjam u sve ono što mi je do tada doneto bez deklaracije. Pojedina gazdinstva odakle su bile namirnice koje mi je pomenuti dobavljač donosio, imala su svoje oznake, pojedina nisu. Kad čovek ima bolesno dete, kao što sam ja u periodu do 2012. u stanju je da prevrti i nebo i zemlju da bi pronašao informaciju koja može da pomoge. Znala sam tada napamet sva gazdinstva koje je okupljalo udruženje ‚‚Zelena mreža Vojvodine”, šta ko od njih proizvodi, šta od koga mogu da očekujem, jer njihove proizvode sam uveliko koristila…Znala sam i zvala lično mnoge od njih, proveravala, zapisivala, pamtila, vodila beleške… Tako sam došla i do informacije da ih finansira fond braće Rokfeler.

Sada mi je pijaca na dohvat ruke i mislim da je prava sreća živeti blizu neke od njih. Znate raspored tezgi, gde ko šta prodaje, znate kome verujete, od koga šta možete da kupite.

Nije isto kad vi sami dođete, vidite, pipnete, ocenite i procenite hranu ili kad vam samo dostave kese u kojima često nađete neki komad koji vi sami nikada ne biste izabrali.

Da, u vreme kada sam kupovala uz pomoć posrednika, ponekad bi se našao neki komad povrća koji mi se nije sviđao, ali sam potpuno prihvatila činjenicu da nije moguće da dostavljač proveri svaki komadić za svaku porudžbinu, naročito ako je u pitanju sitno voće, kao jagode ili trešnje.

Verovatno o nabavci hrane na način kao pre deset godina više uopšte ne bih razmišljala, da se nije desio zastoj sveta i sve ovo sa kovidom.

Neko se dosetio da odmah otvori grupu na Fejsbuku koja je okupila proizvođače i prodavce sa beogradskih pijaca. Kao što to obično biva, u nesreći se ljudi zbliže, iako je to u bukvalnom smislu bilo nemoguće zbog važećih mera. Sa moje tačke gledišta, svi oko mene, mislim na rodbinu, prijatelje, kolege, poznanike, držali smo distancu samo u fizičkom smislu. U svakom drugom smo bili bliski, delili informacije, slali podršku, održavali kontakte… Tako sam, pored informacije sa društvenih mreža, dobila i nekoliko poruka sa podacima pojedinih proizvođača i dobavljača. Opredelila sam se za jednog i… nisam zažalila. Najbolju preporuku sam dobila direktno od svojih roditelja koji su imali samo reči hvale za finog mladića koji im je doneo porudžbinu. Iako se ispostavilo da poznajem njegovu suprugu, kako to obično biva na našim prostorima gde umemo da kažemo da je svet mali, nije to ono što mi je pomoglo da se odlučim. Prevagnula je stručna ocena namirnica iskusne domaćice kakva je moja majka. Posle njenih reči, dvoumljenja nema.

Na kraju, evo razloga o kojima treba razmisliti kada se opredeljujete da li ćete ili ne kupovati namirnice putem dostave:

1. Finansije!

Najznačajniji razlog koji može mnogo da utiče na nečiju odluku je novac. Neki dobavljači posebno naplaćuju dolazak, neki ne.

Najiksrenije, kada se namirnice naručuju, uvek će ispasti skuplje nego kada ih lično kupujete. Iako je nekome ta cifra zanemarljiva i može da se meri stotinama dinara, drugome može da bude odlučujuća kada je u pitanju odluka o načinu kupovine.

2. Izbor robe!

Niko ne može da zna šta i kakve namirnice volite da kupujete, da li preferirate krupniji celer ili sitniji luk, da li volite krupne jagode ili sitan limun, ukoliko to ne naglasite. Zato sam ja uvek navodila opise, ako mi je to bilo bitno. Na primer ako bih očekivala četiri komada cvekle, navela bih četiri krupnija komada cvekle ili pet sitnijih, da bi mi bilo tačno isporučeno ono što želim.

Koliko god imate poverenja u osobu koja vam donosi hranu na kućnu adresu, naći će se neki komad hrane koji vam se neće svideti. Ako ste cepidlaka i vodite računa o svakoj sitnici, pripremite se da očekujete ono što nikada sami ne biste izabrali.

3. Teret!

Nema vukljanja torbi, kesa, gubljenja stvari usput, opterećivanja kičme. S druge strane, onome ko voli da bude aktivan i da prošeta, nema rekreacije. Uostalom, ako ste sportski tip, sigurno ste do sada kupili torbu na točkiće koja je pravi spas kad idete na pijacu i želite da pokupujete više namirnica. Zavisi sve od toga ko šta voli.

4. Vreme isporuke!

Ako sami kupujete, gospodar ste svog vremena. Ako naručujete hranu, morate biti razumni i predusretljivi. Budite svesni i mogućnosti da možda namirnice neće stići u dogovoreno vreme, jer dolazak dobavljača zavisi od gužve u saobraćaju.

5. Vreme poručivanja!

Kada pravite porudžbinu, morate imati u vidu da namirnice treba da poručite bar nekoliko dana ranije. Sistematičnim i uigranim domaćicama ovo nije teško, ali ako ste od onih koje ne znaju šta će sutra da kuvaju i odete na pijacu samo da biste dobili inspiraciju, ovakva vrsta kupovine nikako nije za vas! Dok namirnice stignu do vas, promenićete mišljenje više puta i poželeti da skuvate nešto što nije na spisku.

Sve ima svoje prednosti. Svako bira ono što mu odgovara.

Za sada sam se vratila starom dobrom ličnom načinu kupovine, jer volim slobodu, a ona po mom mišljenju znači imati mogućnost izbora. 

Ipak, kontakt dobavljača čuvam, ‘leba ne traži.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.