Nenormalni Kinezi i srpsko ludilo

Ni Kinezi više nisu normalni. Vala, s obzirom da su došli da žive kod nas, pitanje je sa kakvim su mentalnim sklopom uopšte došli. Ili su nas provalili u međuvremenu pa se i oni uklopili.

Zašto zvučim besno?

Jeste li videli ovogodišnje cene jelki?

Oni plastičnih, veštačkih, što se iglice otkidaju čim počneš da kačiš ukrase? Ja imala vremena da ih malo prostudiram. 

Prvo sam posetila kinesku robnu kuću u mom kraju. Ne živim u Knez Mihailovoj, odmah da bude jasno. Međutim, kad videh cene okrenuh se oko sebe za svaki slučaj da proverim da nisu možda promenili centar grada…  Ko će ga znati, jer kako nam sve ide, od ovih i to može da se očekuje. Znači, još uvek nisu. Ima prometnih ulica, furaju automobili na sve strane, ali turisti kad dođu pre će izabrati neki hotel bliže Knezu i pre će tamo šetati, nego vamo ka meni. Ovde će doći ukoliko ih nešto nedajbože žigne ili secne, jer u mom kraju na svakom ćošku čuči neki specijalista. Izgleda da su u međuvremenu i Kinezi postali specijalisti u svom poslu, po ugledu na mnoge svoje kolege, pa su podigli cene u visine, da se stiče utisak da polako postaju elitna marka.

Stvarno se iznenadih kad mi se izdaleka učini da vidim neke brojke sa više cifara. Pomislih, muti mi se, gotovo, eto i mene lagano na putu ka nekom od specijalista… Već sam počela da razmišljam koju pidžamu Miloš da mi ponese kad me bude obilazio, kad priđoh i uverih se da ipak dobro vidim. Čak, previše dobro.

Osam hilada osamsto jelka od metal i po.

Da, da, potvrdiše mi – metal i po. Ona visine prosečnog holivudskog glumca iliti metar i osamdeset ima cenu od deset hilada. Ako biste modernije, kao sa neke snežne slike sa koje samo što Deda Mraz ne iskoči, sa snežnim granama, belim napadalim snegom na zelenoj osnovi, onda morate izdvojiti i više hilada. Da budem određenija – dvadesetak. Osim ako nećete jelku visine prosečnog kineskog glumca.

Ako sam se do tada još i dobro držala, pogodi me ta cifra od preko dvadeset hiljada. Pogodi, jer mnogi u našoj zemlji za te pare očekuju da kupe komad nameštaja. Možda će neko reći: ‚‚A šta je pa jelka?“. Ako može da se sedne na nju i legne, onda u redu. Ako nismo ljudi–mačke, kao što uglavnom nismo, onda je daleko od reda. Mnogo je bliže neredu. I nerazumevanju srpskih prilika. Jer, koje god da si nacionalnosti, ako već živih ovde, onda moraš da znaš da se u kineskoj radnji  u Srbiji očekuje cena koju može da plati prosečan stanovnik Srbije, bez obzira na nacionalnost a s velikim obzirom na dubinu džepa. Ili pre će biti – plitkost džepa. Bez obzira na celu priču sa izdavanjem i neizdavanjem fiskalnih računa, plaćanjem poreza, penala, njihovim doskočicama i napuštanju unosnog posla uvoza kineske robe. Naravno da danas ništa nije jeftino, ali izvinite molim, jelka od dvadeset četiri hiljade dinara za kućnu upotrebu?! Ni korporacije ne nabavljaju po toj ceni gromade od jelki. Pa nije ovo trg Nikole Pašića od pre dve godine! Ili smo već i to zaboravili?!

Iznos za običnu veštačku jelku od dvadeset i četili hiljade dinara stvarno je preteran. Makar ta jelka bila visine prosečnog američkog košarkaškog gorostasa. Jednostavno, ne može taj iznos da bude u našim prilikama samo za jelku. Kao takav neće da stane u naš prosečan džep. Ili, ako se i nategne uz pomoć neke prednovogodišnje čarolije, obično ga iscepa. I to na froncle.

Zato se požalih okolo i dobih prave savete.

Kao uvek, kod nas usmena preporuka vredi više od svih ovih internet oda radosti, hvalospeva i nabudženih plaćenih oglasa.

Dobih informaciju iz prve ruke da postoji jedna naša radnja sa cenom za jelku ‚‚holivudski glumac“ od 7660 dinara.

Istog časa javi mi se i izvor s druge strane grada sa podacima o cenama koje su mnogo niže od pomenutih, pa mi uli nadu da nisu baš svi naši Kinezi poludeli. Možda ipak kvalitet vazduha utiče na razboritost i formiranje cena.

Ukoliko ste pokretni i nije vam problem da skoknete do Vidikovca, tamo možete nabaviti jelku ala ‚‚američki gorostas“ po ceni od 4500 dinara.

Doduše, javiše mi da ima i tamo posrnulih, pa možete naći i jele ala ‚‚samo što Deda Mraz ne iskoči“ za 12000 dinara.

Ako pak ne volite mnogo da šetate, možete pronaći radnju jednog od naših velikih trgovinskih lanaca i kupiti jelku ala ‚‚holivudski glumac“ za 4 do 5 hiljada dinara, što je itekako prihvatljivo, naročito u odnosu na one provopomenute posrnule iz po svemu sudeći budućeg strogog centra Beograda na sredini Bulevara.

Što se ukrasa tiče, nisam smela ni da gledam. Kako stvari stoje, gola jelka je za sada puna kapa. I prazan džep. Taman da ostanemo dosledni onom ludilu od koga ne možemo pobeći, makar otišli na kraj sveta. Makar otrčali pravo u postojbinu onih uzgajivača veštačkih jelki.

Šta smo sve dopustili, e, dobro nam je uopšte i Srećna Nova godina!

P.S. Šta je dovelo do kupovine nove jelke, saznajte u priči ‚‚Samo jelka“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.