Džabe spavate

Najbolje je da mama i tata ne spavaju. Mili je više puta tako došlo da im kaže ‚‚Džabe spavate!“, ali joj je nekako uvek bilo žao. Bolje da ih pusti da se trude, da se ponadaju. Ipak, nije lako biti u tim godinama. Nikada joj suštinski neće biti jasno zašto da spavaju, da budu odmorni i raspoloženi? Bolje je da budu slomljeni, nenaspavani i nervozni. Zašto da im bude lepo kad uglavnom nije i ne mora?

Ko još spava noću? Osim normalnih ljudi? Mama i tata ne pripadaju toj grupi čudnih ljudi.

Da, normalni su, nekako, čudni… Mama i tata nisu normalni, jer ko se normalan usuđuje u današnje vreme da ima decu uopšte? Deca samo nešto traže, uzimaju, uzimaju, otimaju i koštaju. Prvo pelene, posle knjige, pa opet knjige i ko zna jednog dana, možda i diplome, bar se to ovde još relativno skupo plaća. Uvek ima nešto. Svaka razvojna faza košta. Baš svaka. Čuje Mila i mamu i tatu kad govore da ih sve najviše košta živaca, ali ne razume šta to znači. I kako živci da koštaju? Svašta, kao da se kupuju. I kao da je uopšte neko nekad čuo da živci mogu da se kupe. Zato joj ništa nije jasno.

Noćas se Mila samo malo probudila i nije ništa tražila. Samo joj je bilo simpatično da posmatra svoje roditelje koji se ne pomeraju.

Zašto je mama stavila jastuk na sebe, kad zna da će Mila, ako hoće, skočiti i pronaći baš onaj nezaštićeni deo tela kod nje da ga malo bocne kolenom. Ili tresne celom težinom ruke, jer hoće da isproba koliko visoko može mama da skoči u snu a da ne zaplače. Mama uvek tako slatko zaječi, kao da je nešto pokvareno pojela. A Mila kao da joj govori ‚‚Džabe! Džabe spavate!”

Sigurno se mama to opet igra sa Milom, tako što glumi da je nešto boli, a to Milu beskrajno zabavlja. Onda mama nešto promrmlja, Mila je ništa ne razume, ali toliko je simpatično da Mili ne preostaje ništa drugo osim da se smeje. Onda Mila počne da se smeje. I da golica mamu. Zašto samo mamu, kad može i tatu? Onda Mila počne da se penje po mami. Do pre nekoliko meseci bilo joj je teško da noću nađe put po krevetu do tate, sad je to mačji kašalj. Iz dva pokreta našla se na tati.

I njemu će da prenese čuvenu misao ‚‚Džabe spavate!”, samo da bi videla kako će da reaguje. Kako ono ide ona pesmica… A, da, lako je se setila. „Điha, điha, četir’ noge…“


Nikad joj neće biti jasno zašto tata tada ustane i izađe iz sobe. I sve nešto mrmlja usput, da ga čovek lepo ništa ne razume. Slično kao mama. I gde će sad u sitne sate? I to sa svojim jastukom ispod ruke. Svašta od njega.


Onda se Mila vrati na svoje mesto. Broji do deset, jer još se nije desilo da prođe dugo otkad iz sobe izađe tata a da se ne pojavi… glavom i bradom… Katarina! Evo i nje! Aha, tačno na vreme! Kao i uvek!

Sad postaje zanimljivo. Sad će ona da priča i da priča. I da priča. Još s vrata počinje da priča šta je sanjala. Njeni snovi su Mili uvek zanimljivi. Uvek ima nekih likova iz bajke. I jurnjave. I nekih oblaka. Ponekad i kolača. Kako kad je raspoložena. Uopšte joj nije jasno zašto je mama i tata ućutkuju. Njene priče su baš zanimljive. Ali, da je jedina koja u kući priča usred noći, jedina je. Mila ne razume zašto samo Katarina priča noću. I zašto je tada niko drugi ne sluša osim nje?

I onda će mama da je ućutka. Ako ne uspe mama, onda će tata da doleti iz druge sobe i da joj preti. I onda će ona još malo da priča. Dok tata ne dođe drugi put. Tada će i Mila da prestane sa začikavanjem zvano ‚‚Džabe spavate”. I taj tata, lepo Mila kaže da je čudan, zašto šeta noću umesto po danu.

U takvim trenucima Mili je veoma žao što ona sama ne ume da priča. Sigurno bi tada mama i tata bili presrećni. Da umesto jedne, noću slušaju dve ćerke. Možda bi im se tada pridružili u konverzaciji. A ne ovako da samo nešto mrmljaju noću kad ih čovek ćušne.

Da ume da priča, Mila bi… Rekla bi samo dve reči.

Zato će se Mila potruditi da što pre propriča. Ako ništa, onda barem noću. Čisto da bi mama i tata bili zadovoljni. Samo da im kaže ono šta zna već duže vreme, ali čega oni izgleda ni dalje nisu svesni: ‚‚Džabe spavate!”

Inače ne bi ona. 

2 thoughts on “Džabe spavate

  • 10/09/2020 at 4:33 pm
    Permalink

    Poštovana,
    Ovo nije komentar, samo imam pitanje kako mogu da kupim knjigu Dečak sa zlatnom kosom? Gledala sam Vas danas na TV-u,predivni ste.
    Pozdrav Maja

    Reply
    • 10/09/2020 at 8:06 pm
      Permalink

      Majo, hvala na komplimentu! Možete pronaći podatke na Fejsbuk ili Instagram profilu u starijim objavama gde su svi podaci navedeni. Na samom sajtu u gornjem desnom uglu imate prečicu do ovih profila. Kada uplatite, potrebno je samo da pošaljete dokaz o uplati, adresu na koju želite da stigne knjiga i broj telefona preko poruke na istim profilima. Hvala najlepše na interesovanju za knjigu! 🙂

      Reply

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.