I pile i pas i mačka a u stvari Dragoljub

Mila nije čula mamu kad je ustala. Čula je Katarinu. U stvari učinilo joj se na sekund da je čula Pumpićku, jer je mislila da se svađa s roditeljima, a zna se da je Katarina fina i da nikad ne bi vikala na mamu i tatu. Ovaj glas je vikao, barem se tako činilo Mili i zato je pomislila da je u dnevnoj sobi Pumpićka.

Ta Pumpićka je pre stalno dolazila da Katarini pravi zvrčke. Zna Mila to, pričala joj je Katarina lično. Još je prisvojila Katarino ime, Katarina Pumpić, ni manje ni više. Nešto slično kao danas što radi Darja. Malo ko zna da je Darjino prezime Pumpić. Mlađa sestra iskusne Katarine, vazda spremne da napravi neku glupost. Eto, malo malo ona se pojavi pa recimo Katarini ošiša šiške. Kako Katarina da zna ko joj je ošišao šiške. One se odjednom skrate same. I da, budu krive. Nije Pumpićka frizerka da zna šta radi. Ona samo ide i radi ono što mora. Eto, htela je da pomogne Katarini da bolje vidi i skratila joj malo kosu. Katarina kaže da je ona baš bezobrazna. Mila joj veruje. Jer, i ona ima Darju. I Darja nije ništa bolja. A Katarina i Mila su baš fina deca. I nikom nije jasno zašto ih tata zove zla kombinacija. I zašto uvek ponavlja da su najgore psiho-fizičko mučenje. Ona zajedno ni mrava ne bi zgazile. Umesto toga, donele bi sve mrave kući i napravile im žurku u čast druženja.

Pitanje je samo kako bi se oni slagali sa hrčkom.

Mili uopšte nije jasno zašto mama često govori da hrčak smrdi. Mama kad prođe pored kaveza sa hrčkom samo se namršti I kaže da smrdi i da ju je Sanja zeznula. Sanja je mamina sestra. I ona ima hrčka, tačnije hrčkicu. Ona je nagovorila mamu da kupi hrčka i ubedila ju je da hrčak ne smrdi. Mama ume često da kaže:


– Lako je njima kad imaju ženku. Em voli da se mazi, em piški i kaki na jednom mestu. A ne kao ovaj na sve strane. Šta mi je to trebalo? Što od svih onih prisutnih nama da zapadne baš ovaj?

Foto: Pixabay

I onda po ko zna koji put mama počne da se pita zašto je baš njoj morao da zapadne hrčak mužjak. Mila ne zna na koga se to mama ljuti kad ga je sama mama birala. Mama kaže za hrčka da se ponaša kao svaki štrokavi muškarac. I da ne veruje da je u svetu hrčaka tolika velika razlika između mužjaka i ženki.

Dragoljub često provodi vreme u hodniku. Da ne budi ostale noću pošto voli da vrti točak kao miš vodeničar. A kad hrčak trči na točku, onda se to čuje.

I onda Mili uopšte nije jasno zašto se mama ljuti na tatu kad tata hrčka nazove pacovom. Mama mu tada kaže:


– Ti si pacov!

I onda se mama duri i neće da razgovara s njim. Tati to izgleda ne smeta jer on tada kaže da mama laprda. Onda na njega skoči Katarina i tata onda uzdiše i uzdiše i kao da mrmlja samom sebi nešto kako su žene teške.

Katarina je upravo vikala jer je zdušno branila Dragoljuba. Od hrčkomrsca tate. Tata je rekao da će da ga baci, a Katarina ne voli da čuje da neko nekoga hoće da baci. Jer, kako ona kaže, živi stvorovi se ne bacaju. Ona je suptilna duša koja voli klavir, šah i knjige. I Dragoljuba.

Katarina je uznemireno vikala. Tata se hvatao za glavu. Opet.

Mama je bila sama u kuhinji. Pričala je po običaju sama sa sobom. Pominjala je nekoga ko sigurno hoće da se ona iznervira i da završi u bolnici. Tako je rekla. Pominjala je neke kore. I da ne može da veruje. Ne veruje i ne veruje. Kad se Mila približila kuhinji čula je mamu kako i dalje ne veruje da je tata kupio pogrešne kore. I kako mu je prošli put rekla da ne kupuje te kore i kako je on ponovo kupio iste. I da je to sigurno namerno. Da on hoće da se mama džabe nervira. A nije džabe. Jer te kore su grozne. I veliki razlog za nerviranje. Kad mama kaže da su grozne, onda su grozne. Nema tu priče. Ipak svi jedu ono što mama sprema. Ako je neko iznervira, onda jaos si ga svima. Najčešće je jao tati.

Foto: Pixabay

Onda tata kaže mami da je ona teška. Onda mama kaže tati da je on komplikovan. Posle svi moraju da ćute. Jer, ako neko progovori mama i tata ga gledaju popreko.

I kad Pumpićka kaže Darji nešto slično onda skaču kao opareni i odjednom promene ploču, kao oni nisu tako mislili.

Mili nije jasno o čemu to tata priča i kako su to žene teške kad Katarini stalno govore da ima dvadeset kila s krevetom. I da je kost i koža. I da je lagana ko pero. Za razliku od Mile za koju mama kaže da joj je odvalila kičmu. Kako može Mila mami da odvali kičmu kad je Mila beba? Mila zna da je beba. Tata kaže da je Mila na njega. Onda mama cokće i govori kako to nije istina i kako tata ne zna šta priča.

I još nešto Mili nikad neće biti jasno. Kad mama tako priča o hrčku a onda je Mila zatekne kako mazi hrčka i sipa mu hranu i menja mu vodu i govori mu:

– Pile jedno malo! Kuco moja slatka! Maco najdraža! Dragoljube dragojloviću lepi moj smrdljivko!

Da Mila ne zna da je Dragoljub hrčak, pomislila bi da ima posla s nekim čudovištem.
Kako to hrčak može da bude pile? Ili pas? I zašto mu tepa da je lep i sladak ako joj već toliko smrdi…

Mili, pardon Darji Dragoljub uopšte ne smrdi. Čak joj je njegova hrana toliko slatka da može slobodno da se gricne…

Pa šta će, kad već one kore ne valjaju…

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.