S ljubavlju i s razumevanjem

– Mama, tata, a kako se to vole dve žene?

Mili se učinilo da se čula muva kad je Katarina postavila pitanje, iako ponekad veliki za neku tišinu kažu da je takva da se ni muva ne čuje. E, Mila je baš čula muvu. Onu muvu što je zazujala u maminim i tatinim ušima tako jako da su oboje ostavili to što su radili i pogledali se onako, kao kad Mila nešto prospe. Ili pocepa. Ili razbije.

Katarina ih je umilno gledala očekujući odgovor.

Mili se situacija učinila zanimljivom zbog maminog i tatinog čudnog ponašanja. Žirafa koju je planirala da nacrta na zidu spavaće sobe mogla je da sačeka. Ionako je to, kao i uvek, trebalo da bude iznenađenje. Za mamu. I pogotovo za tatu. Žirafa na zidu ispod televizora u najlepšim bojama flomastera. Žirafa je sada čekala da oživi, ali bitniji je bio trenutak u kome mama i tata treba Katarini nešto da objasne.

Mama se okrenula ka Katarini dok je sedela za stolom sa očiglednim zujanjem u ušima, čak se uhvatila za slepoočnice, onako kao kad mame imaju onu mirernu i zatvorila oči. Tata se okrenuo od kompjuterskog stočića i malo se zagrcnuo, kao kad Mila jede kikiriki. Zato je Mila potrčala da mu donese čašu vode i kad je prosula posred dnevne sobe jednu kap, skočili su svi kao da je sasula okean. Sa talasima. Kao da ne znaju kako je to kad se prospe jedna čaša. Uostalom, to je samo voda. Nego, zašto je tada mama odahnula? Mili se učinilo da je pogledala ka gore drobeći nešto sebi u bradu, a tata je skočio, doneo kofu vode i četkom opajao komplet parket u sobi. Kao onomad kad je prosula malo meda i zalepila ga lakom za nokte. Crvenim, kojim drugim? I ono što je bilo najčudnije jeste da se tata tokom brisanja parketa uopšte nije žalio. Kao kad mu mama kaže da nešto uradi a onda on to uradi i kad ne valja KAKO on to uradi, mama mu osećajno skrene pažnju na to. I obavezno kaže da je to zato što se vidi da tata po kući ne radi s ljubavlju. I s razumevanjem. Mama kaže da sve što se radi mora da se radi s ljubavlju i s razumevanjem. 

Foto: Pixabay

Mili se činilo da tata nikad više ljubavi i razumevanja za brisanje poda nije imao nego u trenutku kad se toliko očekivao bitan odgovor. Do odgovora nije došlo, jer su se mama i tata mnogo umorili od brisanja poda od one kapljice koju je Mila prosula pa su deca morala ranije na spavanje. Kako sad Mila da nacrta onu žirafu?

Ona bi to uradila i s ljubavlju i s razumevanjem. I sa željom da ulepša zid. Međutim, nije jer je morala da spava. Katarina je imala million novih pitanja, ali su joj rekli da će sutra da joj odgovore. Mila je jasno čula tatu kako kaže ‘’Malo sutra”, ali razumela je to kao tatino objašnjenje da će samo malo da prođe do sutra. Zato je to ‘’malo sutra”.

Kad je osvanulo, svi su se razbežali. Mila je jedva čekala da ostane sama sa Ivonom jer ona je jedina koja je stvarno razume. Dok njena najstarija seka gleda seriju ili kako kažu – bleji u telefon, Mila stigne da uradi toliko toga po kući. Da sredi svoje stvari, tako što ih sve izokrene naopačke i pobaca na pod pored komode, da sredi igračke tako što ih sve povadi iz kutija i istrese do najsitnijih delića slagalica,  da usput sama doručkuje tako što otvori frižider i zgrabi samo ono što joj se sviđa, uz obavezno zalivanje mlekom direktno iz tetrapaka, da onda pokuša da obriše sve tako što iscepka ubruse preko prosutog mleka u kuhinji i da naravno, nacrta žirafu na zidu spavaće sobe. I dugu, pošto je ostalo mesta na zidu pore žirafe. I sve to s ljubavlju. I s razumevanjem. Sa velikom ljubavlju i sa ogromnim razumevanjem. Dok seka ima posla oko gledanja serije i blejanja u telefon. Mila razume da za blejanje u telefon treba imati koncentraciju. Ipak ne može da se gleda u ekran i da se radi nešto. A Ivona je uvek baš doobro koncentrisana.

Onda je došlo vreme da mama i tata dođu s posla. Katarina je jedva dočekala. Prošlo je taman dovoljno vremena da smisli novo pitanje. Mila se osmehnula kad je videla Katarinu kako žurno piše nešto na papiru. Posle toga obično usledi nešto zanimljvo. 

Foto: Pixabay

Kao kad su se mama i tata posvađali oko toga ko najviše radi u kući i kad je Katarina u školi na pitanje ‚‚Čime se bavi tvoja mama?“ odgovorila da mama radi u spavaćoj sobi, pa je tata crk’o od smeha a mama završila u kuhinji spremajući sve moguće vrste kolača kojih je mogla da se seti samo zato što je tata bio već peti dan na dijeti. Sve vreme je mrmljala kako joj je korona upropastila život tako da ni rođena deca ne razumeju da ona mora da radi od kuće. I da će sada onaj ne samo da vrati tih trista grama za koje misli da ih je uspešno izgubio, nego će još da dobije i kilogram, dva. To je zato što je on najpametniji u kući…

Katarina je spremno čekala. Nije joj bilo do kraja jasno kako to mama radi kod kuće, a onda ponekad mora da ode na posao, kao danas. Baš joj je bitan taj posao kad može da se radi u spavaćoj sobi. Mila je uspešno privodila mural kraju kad se Ivona umalo onesvestila ne očekujući da je mural stvarno – mural. Uspela je da obriše veći deo kad su naišli…

Katarina je sačekala da operu ruke. Onda je počela. Mama ju je gledala i počela da zapliće jezikom tako da se pola ne razume, za šta uvek kaže da je veština koju je naučila dok je radila na radiju, a ono što je moglo da se razume bilo je da je lepo kad se ljudi vole jer je bolje da se vole nego da se ne vole. I da ponekad neko ne može da bira ko će koga da voli, jer da može, eto ona na primer, nikad ne bi izabrala ponovo isto jer je taj jedan za koga je mislila da ga je lepo izabrala, mnogo nervira. I slične gluposti. Tata je čuo mamu pa se zaključao u kupatilu. Ivona je kolutala očima dok se šminkala. Mila je sedela tužna što joj je propao projekat  i što je primorana da smišlja sledeći. Kad je Katarina postavila sledeće pitanje, pridružila im se. Ivona je stajala našminkana u hodniku, a tata je, misleći da je Katarina iscrpla sve škakljive teme, hrabro izašao iz kupatila. Posle nekih dobrih pola sata. Kao superheroji koje često gleda u filmovima. Nije znao šta ga čeka. Jer, da jeste, ostao bi tamo celu noć…

Foto: Pixabay

Mama mu je ljubazno postavila neočekivano pitanje. Em neočekivano ljubazno. Em se smešila. Em – pitanje. Da se razumemo – mama tatu skoro nikad ništa ne pita, tata kaže da ona uvek radi po svom.

– Ljubavi, ti si beše najpametniji u ovoj kući?

Bilo je kasno za tatu. Znao je da je prerano izašao. Jednostavno je znao. Pošten muškarac u kupatilu sme da ostane zaključan i više od pola sata a da mu žena i deca ne postavljaju nikakva pitanja. Kamoli neko ovakvo…

Tad je Mila naučila šta je to zamka. Tata je bio uhvaćen.

– Ne vredi ti taj kilavi osmeh… Bolje odgovori! Odmah! – mama je bila oštra kao kad na ulici deci brani da jedu sladoled.

– Pa jesam! Da! – tati se video strah u očima. S razlogom. Ne samo s ljubavlju i razumevanjem.

– Onda je najbolje da ti objasniš Katarini… A i mene baš zanima..

Mila je s pažnjom pratila šta se dešava. I s pažnjom i s ljubavlju i s razumevanjem. Tata je stajao sa nekim izrazom lica koji nikad do tad nije videla. Kao da je bio tužan, uplašen i postiđen u isto vreme. Činilo joj se da sada zna na šta deda misli kad kaže ‚‚kao prase kad piški“.

Foto: Pixabay

Jedino nije razumela zašto su se mama i Ivona zacenile od smeha kad je Katarina najozbiljnije, s ljubavlju i s razumevanjem, tati postavila pitanje:

– Tata, a šta je to seks?

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.